aan de hand: 

Terug naar sport

Als het paard, een dier van drie- tot vierhonderdkilo zich gewillig aan de neus laat leiden, is dat puur en alleen een kwestie van training. Vertrouwen gepaard gaande aan een gelijke dosid rspect is de waarborg voor een ontspannen en gehoorzaam paard.

Rechts en links: Hoewel hij meestal links aan de hand loopt, moet het paard zowel links als rechts leren lopen, wat bijvoorbeeld buiten de manege noodzakelijk is omdat men niet altijd kan lopen waar men wil. Op de weg moet u tussen het verkeer en het paard in blijven lopen om hem gerust te stellen en te voorkomen dat hij een zijsprong maakt.
Tijdens een show loop je ook altijd langs de kant van het paard waar de jury niet zit, de jury moet alle bewegingen van het paard strikt kunnen volgen.

Halster of hoofdstel: Bij een veulen wordt alleen ee halster gebruikt, maar voor een ouder moeilijk handelbaar paard is de keuze afhankelijk van de situatie. Aan de ene kant mag hij aan de halster zijn eigen kracht niet leren kennen door u de longeerlijn uit de hand te rukken, maar aan de andere kant loppt u het risico dat het zadelmak maken of dresseren in de toekomst verstoord wordt door het dragen van een hoofdstel dat hem pijnlijke momenten kan bezorgen. Kies liever voor het halster.


Zodra uw paard aan de hand kan lopen en stilstaan moet u hem leren omkeren. Vergeet niet dat een paard ruimte nodig heeft om te draaien. Leer hem naar u toe en van u af te draaien.

In draf moet het paard leren gelijke tred met u te houden en niet te snel gaan. Denk erom dat zijn passen groot zijn, u zult dus snel moeten lopen.

Pony: Hiet is niet eenvoudig om een pony zadelmak te maken, want er is voor zijn laat niet altijd een ruiter te vinden die ervaren genoeg is. Daarentegen is het in belang van kinderen die met pony's moeten leren omgaan dat aan het geleiden aan de hand veel zorg wordt besteed.

Top