aanbrengen hoofdstel: 

Terug naar sport

Men kan desnoods zonder zadel, maar een paard berijden zonder hoofdstel is zo goed als onmogelijk. Deze noodzakelijke handeling zal spoedig een automatisme worden, mits men zich vanaf het begin goede gewoonten aanneemt.

Shuif de teugels over de hals en neem de beide bakstukkenvan het hoofdstel op halve hoogte in uw rechter hand. Door uw rechterhand naar boven langs het voorhoofd te schuiven, brengt u het bit op de hoogte van de mond.

Schuif een vinger tussen een mondhoek (hier zitten geen tanden) zodat het paard de mond opent en duw het bit in de mond, terwijl u het hoofdstel naar boven trekt. Pak dan in iedere hand een bakstuk en schuif het hoofdstel over de oren heen.

Doe de voorste manen over de frontriem, zorg ervoor dat er geen enkel haartje tussen het leer achterblijft. Controleer of de frontriem recht en goed op zijn plaats zit en dat hij niet te veel tegen de oren aandrukt.

Gesp de keelriem vast, niet te strak. U moet us hand verticaal tussen de keel van het paard en keelriem kunnen schuiven.

Een Duitse neusriem zit voor het bit, meeste anderen er achter. De neusriem is goed afgesteld wanneer je 2 vingers tussen de neus en de riem kan schuiven.

 

 

 

 

 

 

Hier ziet u een tekening met benamingen van de delen van het hoofdstel

Top