wat draagt men bij het beginnen: 

Terug naar sport

Het basistenue van de ruiter heeft niets te maken met snobisme, maar juist met comfort en veiligheid. Het is echt niet nodig om veel geld uit te geven: alleen cap moet zeker aan de voorschriften voldoen. Nauw aansluitende stretch rijbroek is ook iets wat het rijgemak verbetert.

Je vraagt zich af waarom ruiters behoefte hebben aan een speciaal tenue? Het is inderdaad niet verplicht. De uitrusting van de ruiter is ontworpen om te voldoen aan drie criteria: veiligheid, comfort en duurzaamheid.

Het hoofd: zoals bij vele andere sporten moet het hoofd goed beschermt zijn tegen een val, draag hiervoor een cap(toque) wanneer je gaat rijden, beste is een cap met veiligheidsriempjes!
Ga vooral niet met een losse bril of lang los haar gaan rijden, los haar kan vast komen te zitten in takken of bij een val in een lus van het harnachement.

Rijbroek: Je hoeft slechts een kwartier te paardrijden om het belang van een rijbroek te begrijpen. De heen en weer gaande beweging in het zadel leidt al snel tot een brandend gevoel op strategische plaatsen. Ruiters die geregeld paardrijden dragen dan ook meestal een strak zittende paardrijbroek om te voorkomen dat plooien van de stof de huid bezeren. Ze zijn ook elastisch om de bewegingsvrijheid te waarborgen.

Laarzen, chaps, rijschoenen: Het beste is nog altijd een paar goeie laarzen, maar dit is niet noodzakelijk voor beginnende ruiters. Een paar stevige rijschoen en chaps is ook goed, zorg vooral dat de top niet te breed is van de schoen, zodat je niet in de stijgbeugel blijft hangen, ook de zool is best niet voorzien van dikke ribbels.

Je mooi aankleden om naar de manege te gaan? Nou prima idee, maar bedenk wel dat je snel vuil wordt tijdens het werken met paarden!

Goed gekleed:

Top