welk paard bij welke ruiter: 

Terug naar sport

Er bestaat niet zoiets als een ideaal paard, maar iedere ruiter moet het rijdier kunnen vinden dat het beste bij hem past. Daarom is het niet alleen belangrijk de wensen op een rijtje te zetten, maar natuurlijk ook de financiŽle mogelijkheden vast te stellen!

De kleinste pony's zijn over het algemeen niet door ervaren ruiters afgericht en zullen vermoedelijk ook nooit door zulke ruiters worden bereden... een kleine pony is dan ook niet per se de beste manier voor een jonge ruiter om te leren paardrijden.

Voor een kind onder de tien jaar is een pony aan te bevelen. Een rijpony dat bij zijn maat past is geweldig en het kind kan zo'n paardje zelf probleemloos verzorgen. Als het kind ouder dan 10 jaar is en hij is werkelijk dol op paardrijden, is het wellicht beter om te kiezen voor een paard of grote pony die hem nog tot zijn 15 a 16 kan dragen.
Belangrijker dan de leeftijd is de lengte en gewicht van het kind: een jongen wordt in regel groter dan een meisje, kinderen van lange ouders zullen hoogstwaarschijnlijk lange tieners worden.
De jonge ruiter heeft nog een hele toekomst voor zich. Ook al lijkt het nu dat hij een voorkeur heeft voor een bepaalde discipline, hij kan altijd nog van gedacht veranderen. Hij moet de kans krijgen zich te ontwikkelen. Daarom zou men eerder op zoek moeten gaan naar een veelzijdig paard of pony en niet naar gespecialiseerde paarden die perfect presteren in 1 discipline, maar niet geschikt zijn voor andere. Het ideale paard is een vrij licht doch sterk en bestendig rijpaard met mooie gangen, dat ook geschikt is voor springen.

Laat u niet verleiden: kleine veulentjes worden groot!! Sommige kleine lieve veulentjes kunnen best de baas over jou zijn als ze groot zijn, zorg dat je ervaring hebt met zadelmak voor u een klkein veulentje zou gaan kopen.
Uiterlijk bedriegt: al te vaak laat men zich verleiden door het uiterlijk van een paard: zijn mooie kleur, een mooi gevormd lichaam... Stel dat echter niet voorop, het gaat er in de allereerste plaats om zijn kwaliteiten als rijpaard vast te stellen. U brengt tenslotte veel meer tijd door op zijn rug dan dat u voor hem staat. Zet uw gevoelens even op non-actief en houd uw hoofd koel.

Vrouwtjes of mannetjes: hengsten hebben geen goede reputatie. Dat is niet altijd terecht. Het karakter van een hengst is over het algemeen flexibeler en minder kwetsbaar dan van een merrie en dat is bij het africhten goed te merken. Toch is een hengst wat verzorging en werken betreft lastig te hanteren.

Top