zadelen: 

Terug naar sport

Al na een paar lessen raakt u met het paard vertrouwd. U zult hem zelf kunnen optuigen. Zadelen is een eenvoudige handeling waarvoor niet veel techniek vereist is, alleen maar een beetje aandacht: u moet ervoor zorgen dat het paard geen hinder van het zadel ondervindt en dat u veilig zit.

Om het paard niet te bezeren ligt het zadeldek tot op de schoft van het paard. Terwijl u het zadel naar achteren tot in het diepste deel van de rug schuift worden de haren onder het zadel in de juiste richting gladgestreken.

Loop naar de andere kant van het paard en controleer of er geen plooien in het zadeldekje en zweetblad zitten. Laat de singel zachtjes zakken en zorg ervoor dat de gespen niet tegen het voorbeen van het paard stoten.

Ga weer naar de andere kant van het paard en neem de singel vast. Stel de singel af zonder dat hij knelt.
Stel de stijgbeugels af op uw lengte, in het algemeen moeten ze een armlengte lang zijn. Schuif uw vingers van uw hand onder het kleine zweetblad en breng de beugel onder uw oksel. Dit is de beste manier om jou juiste maat te hebben.
Voor dat u uw paard bestijgt moet u de singel met een of twee gaatjes vaster zetten, zodat het zadel niet draait als je opstijgt.

 

 

 

 

 

 

Hier ziet u een tekening met benamingen van de delen van het zadel

Top